Behang verwijderen

  • Geplaatst op
  • 0
Behang verwijderen

Wanneer je een kamer opnieuw wil behangen, dan raden wij altijd aan om het oude behang eerst te verwijderen. Het is een vervelende klus, maar het resultaat is vele malen beter dan dat je het oude behang laat zitten. In dit blog bericht vertellen wij u hoe je het beste behang kunt verwijderen.

Hoe moet ik behang verwijderen?

Voordat je het behang gaat verwijderen is het belangrijk dat je de vloer goed afdekt. Met het verwijderen van behang gebruik je namelijk veel water en het zou zonde zijn als dit water op de vloer terecht komt. Als dat is gebeurd kan er worden begonnen met het verwijderen van het behang. Dit kan op twee verschillende manieren.
 

Behang verwijderen met water

De eerste manier om het te verwijderen is om gebruik te maken van water. Dit is de bekendste manier van het verwijderen van behang en ook de goedkoopste. Je hebt hiervoor nodig een spons, plamuurmes en water. Wij geven hierin de voorkeur aan warm/lauw water.  Breng het water d.m.v. de spons aan op het behang. Wees hierin niet zuinig, er mag best wat water gebruikt worden. Vervolgens laat je het enkele minuten intrekken. Nadat het water is ingetrokken in het behang kan je het met een plamuurmes verwijderen van de muur. Deze manier kan goed werken wanneer het behang niet al te stevig op de muur is geplakt.

Behang verwijderen met afweekmiddel

Een tweede manier die vrijwel hetzelfde is als de manier hiervoor. Is het gebruik maken van afweekmiddel. Heeft u nog geen afweekmiddel, dan kunt u dat hier bestellen. Het afweekmiddel heeft als voordeel dat het behanglijm sneller oplost dan wanneer er alleen gebruik wordt gemaakt van water. Het behang afweken doe je op de volgende manier. Vermeng als eerste het afweekmiddel met water, zie de instructies op de verpakking.
Behang verwijderen Vervolgens breng je het afweekmiddel aan op de muur d.m.v. een spons of kwast. Je laat het even intrekken en vervolgens kun je het behang met een plamuurmes lossteken. Let erop dat je de muur na afloop goed schoonmaakt en laat hem vervolgens goed drogen voordat je evt. het nieuwe behang aanbrengt.


Behang afstomen

De laatste manier is het behang te verwijderen met een behang afstomer. Dit is een eenvoudige techniek die veel wordt gebruikt. Voordat u begint vult u het apparaat met water. Wacht vervolgens totdat het apparaat op tempratuur is gekomen en houd de mond van de afstomer tegen het behang. Doe dit ongeveer een halve minuut. Vervolgens kunt u met een plamuurmes het behang verwijderen van de muur. Wij raden altijd aan om van boven naar beneden te werken. De reden hiervan is dat het water wat uit het spuitstuk loopt langs de muur naar beneden sijpelt. Hierdoor bevochtigd u niet alleen het behang waar de spuitstuk op wordt gehouden.
 
Behang afstomen Krijgt u het behang eer lastig af, dan raden wij aan om gebruik te maken van een prikroller. Hiermee creëer je kleine gaatjes in het behang, waardoor het stoom beter achter het behang kan doordringen.


Glasvezelbehang verwijderen

Het verwijderen van glasvezelbehang is een stuk lastiger. Dit komt ten eerste doordat het een sterke behangsoort is met vele vezels erin. Daarnaast wordt glasvezelbehang vaak overschilderd, hierdoor kom je met een behang afstomer niet bij de lijm, waardoor het niet los zal laten. Wat wij daarom aanraden is in het behang kleine inkepingen of gaatjes te maken met een speciale behang perforator of ook wel prikroller genoemd.
 
Behang verwijderen met een behang prikker   Als het glasvezelbehang verwijderen niet goed werkt met de afstomer dan kunt u proberen om het met water te verwijderen. Gebruik hiervoor warm water en smeer het glasvezelbehang goed in. Het behang moet goed doorweekt zijn en wees dan ook niet te zuinig met het water. Glasvezelbehang heeft namelijk een waterafstotende functie waardoor het wat langer kan duren voordat het water goed is ingetrokken. Nadat het goed is ingetrokken kan je het behang er af trekken of los steken met een plamuurmes.


Afwerking van de muur

Nadat u klaar bent met het behang verwijderen, dan is het belangrijk om de muur nog eens goed te inspecteren. Er blijven namelijk altijd kleine stukjes behang zitten die u alsnog moet verwijderen.. Om deze plekjes te verwijderen, gebruiken wij meestal een natte spons, deze gebruikt u om de laatste behangstukjes goed te doordrenken. Laat dit weer even intrekken en steek deze stukjes los met een plamuurmes. Als deze stukjes lastig los komen, dan kunt u een schuurspons of schuurpapier gebruiken. Als vervolgens al het behang is verwijden, kunt u de muur inspecteren op beschadigingen. De kans is namelijk aanwezig dat u bij het afsteken van het behang de onderliggende pleisterlaag heeft beschadigd. Tevens kunnen oude beschadigingen die achter het behang zaten weer zichtbaar worden. Gebruik vervolgens een muurvuller om eventuele gaten op te vullen, zodat uw muur optimaal gereed is voor een nieuwe behang laag.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden

Wil jij geen enkele aanbieding missen?

Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!